یک طراح داخلی خوب ارتباط بین اصول طراحی و ارگونومی را به درستی درک میکند. اهمیت اصول طراحی داخلی و معماری ارگونومیک برای تمام طراحی های داخلی چه برای طراحی تجاری و یا مسکونی به خوبی مشخص شده است. هدف ارگونومی در طراحی و معماری داخلی بهبود کارکرد فیزیکی و روانی فضاهای داخلی ساختمان ها، هتل ها و فضاهای کاری و همچنین افرادی در آنجا کار یا زندگی می کنند، است؛ که در نهایت باعث انجام آسان و بدون آسیب فعالیتهای روزمره می شود.
ارگونومی علمی است که بر روی روشهایی تمرکز دارد که فاصله میان انسان و دنیایی که در آن زندگی میکند را در جهت زندگی بهتر و سالمتر و دلپذیرتر، کمتر و کمتر می کند.
حتما بخوانید : ارگونومی چیست؟
تصور کنید که روشنایی داخل محیط کار یا زندگی، متناسب با فعالیتی که در آن فضا انجام می دهید، تنظیم شود. در این صورت احساس راحتی و افزایش میل به ادامه فعالیت نمی کنید؟ ویا اینکه صندلی ها ، میزها و زیرپایی ها به راحتی قابل جابجاشدن باشند در نتیجه در صورت لزوم امکان وسیعتر کردن فضا برای انجام فعالیت های مختلف وجود داشته باشد و مبلمان توانایی تغییر در ابعاد با توجه به اندازه و سایز شما را داشته باشد؛ لذتبخش نیست؟! خب با این سوال ها بریم ادامه این مطلب را مطالعه کنیم. موضوع این مقاله به اصول طراحی داخلی و معماری از دید ارگونومی اختصاص داده شده تا با پیاده سازی این اصول در زندگی عادی و یا شغلی خود، بتوانیم زندگی بهتر و سالمتری نسبت به قبل را داشته باشیم.

برنامه ریزی فضا، بخش بزرگی از طراحی داخلی ارگونومیک می باشد.
قدم اول در ایجاد طراحی داخلی ارگونومیک این است که مطمئن باشید فضای کافی برای تطبیق پذیری با نیازهایتان را دراختیار دارید. اگر فضا شلوغ و تنگ باشد، احساس ناراحتی می کنید و به سختی توانایی کار کردن و یا استراحت تحت هر شرایطی را خواهید داشت. برای مثال ، هنگام طراحی یک دفتر کاری، لازم است که مطمئن باشید اتاق های کافی برای تمام تجهیزات و کار تمام کارمندان به راحتی وجود خواهد داشت. طراحی صحیح ، عملکرد و بهره وری افراد حاضر در اتاق را افزایش می دهد و احتمال بروز آسیب های فیزیکی و روحی را درآن ها کاهش می دهد.
در خانه، فضای کافی برای حرکت و انجام امور روزانه و عادی باید فراهم شود ، مبلمان کافی برای اینکه حس راحتی و زیبایی محیط را فراهم کند، تامین شود. در غیر این صورت ، همه چیز به زودی شروع به بهم ریختگی می کند و طولی نمی کشد احساس خواهید کرد که طراحی فضا و چیدمان فضا ناراحت کننده و کلافه کننده است. پس بیایید این 7 اصل طراحی داخلی و معماری ارگونومیک را یاد بگیریم و در زندگی شخصی خود به کار بگیریم.
5 اصل طراحی داخلی و معماری ارگونومیک

1- استفاده عادلانه از فضا
در طراحی ارگونومیک، طراحی مفید و متناسب با توانایی های متنوع افراد و استفاده مفید از تمامی محیط یکی از اصول پایه ای می باشد.
2- انعطاف پذیری در استفاده از فضا
طراحی، با بازه گسترده ای از توانایی های و ملاحظات فردی باید در طراحی داخلی لحاظ شود.
برای قامت خانم های ریزاندام دشوار است که بتوانند بر روی مبل های حجیم و بزرگ به راحتی بنشیند چرا که استاندارد نشستن بر روی صندلی به نوعی است که باید کف پاهای انسان با زمین در تماس باشد و در این صورت برای اینکه پاها به زمین برسد امکان تکیه دادن به پشتی صندلی وجود ندارد. از طرف دیگر این معضل برای قامت مردانه ای که بلندتر از ۱۸۵ سانتیمتر می باشد نیز بر روی صندلی های کوچک وجود دارد. به همین دلایل است که انتخاب وسایل و مبلمان زندگی سفارشی در طراحی و معماری داخلی ارگونومیک ضروری است. طراحی مبلمان هنگامی که با ابعاد و اندازه هر فرد انجام پذیرد ، مطمئنا میزان رضایتمندی انسان را بالا برده و بهره وری و آسایش او را نیز فراهم می کند.

حتما بخوانید : تاگا : دوچرخه ارگونومیک برای والدین
3- استفاده ساده و آسان از فضا
استفاده از فضا با توجه به ویژگی هایی مانند تجربیات ، آگاهی ، مهارت های زبانی و یا سطح تمرکز جاری کاربر آسان و قابل درک است.
در خانه ، نیاز است که از کابینت آشپزخانه گرفته تا مبلمان سفارشی طراحی گردند. برای مثال ، اگر آشپز اصلی خانه به سختی قد او تا ۱۵۵ cm میرسد ، لازم است که آشپزخانه ای برای او طراحی گردد که ارتفاع کابینت آشپزخانه و کانترها برای او راحت باشد حتی اگر سایر اعضای خانواده از او بسیار بلندتر باشند. به این دلیل که بیشترین زمان استفاده از آشپزخانه به او اختصاص یافته است و نه دیگران.
4-تلاش فیزیکی پایین
طراحی میتواند موثر و به راحتی با حداقل میزان خستگی افراد در محیط مورد استفاده قرار بگیرد.
5-ابعاد و فضا
اندازه و ابعاد مناسب فضا جهت حرکت و انجام کاره ای عادی و روزانه ، صرف نظر اینکه ابعاد بدنی کاربر ، وضعیت و تحرک او چگونه است رعایت می شود.

ارگونومی اهمیت زیادی به نحوه درک و دریافت انسان از محیط اطراف خود میدهد و ازجمله اهداف آن ایجاد انگیزه، رضایتمندی، خلاقیت و لذت بخش بودن محیط زندگی و کار است و برای دستیابی به این اهداف مواردی چون قابلیت انعطاف، بهره وری، زیبایی و پیشگیری از بروز خطاهای انسانی در طراحی داخلي و معماری مورد دقت قرار می دهد. به نوعی میتوان گفت که طراحی فضای داخلی مناسب و وسایل و امکانات مورد استفاده برای راحتی انسان در ساختمانها یکی از اهداف ارگونومی است.
با در نظر گرفتن این اصول، نه تنها می توان از فضای داخلی به صورت کامل و مفید استفاده کرد، بلکه بهره وری از فضای زندگی و کار را نیز می توان بالا برد و در ضمن باعث آرامش و لذت از محیط زندگی یا کارمان نیز می شود.
حتما بخوانید : ارگونومی کار با کامپیوتر و لپ تاپ
امیدوارم که این مطلب آموزشی هم برای دوستان مفید بوده باشد. لطفا دیدگاه و نظراتتان را به اشتراک بگذارید.
با سلام صابر معبودی هستم؛ کارشناس مهندسی صنایع و ارشد ارگونومی.
در حوزه آموزش ارگونومی و موفقیت فعالیت میکنم.لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در مورد این مطلب آموزشی بفرمایید . جهت ارتباط با من زیر این مطلب پیام بفرستید یا به ایمیل شخصیم به این نشانی sabermaboudi@yahoo.com ایمیل کنید.
با سپاس فراوان
لطفا مطالب آموزشی در قالب ویدیو هم بزارید. اینطوری بهتر قابل درک هست
ممنون
سلام دوست عزیز
بله حتما بزودی کلیپ های کاربردی و آموزشی هم بارگذاری خواهد شد
با سلام
ممنون از مقاله به دربخورتون. واقعا خوب بود و میشه با لحاظ کردن حداقل این اصول هم احساس راحتی و لذت از کار و حتی استراحت خود کرد
خیلی خوب بود. مخصوصا اینکه خانم هارو هم خوب لحاظ کرده. و اینکه بهتره یکم مطالب کاربردی تر هم بزارید
دوست خوب ممنون از کامنتتون. بزودی مطالب کاربردی جدیدی بارگذاری خواهد شد. این مطلب بیشتر جهت آشنایی با اصول طراحی داخلی و معماری داخلیه