جعبه سیاه دستگاهی است که اطلاعات مربوط به پروازِ هواپیما را ضبط می کند و بدون دستکاری ویا کم و زیاد کردن بازخوانی می کند. آیا بدن ما هم جعبه سیاه دارد؟! آیا می توانید اولین روز مدرسه خودتان را به یاد بیاورید؟
در واقع مغز ما توانایی زیادی در انتخاب، ذخیره و به یادآوری وقایع مهم زندگیمان دارد ما همه اینها را مدیون حافظه مان هستیم. بخشهای مختلفِ مغز در شکل گیری حافظه درگیرند. بخش مهم حافظه که اطلاعات وارده را به حافظه طولانی مدت تبدیل میکند که هیپوکامپ نام دارد. اگر هیپوکامپ نداشتیم توانایی سپردن وقایع را برای مدت طولانی از دست می دادیم. در واقع جعبه سیاه ما هیپوکامپ ما هست و به فرایند به خاطر سپردن اطلاعات و یادآوری آن نیز حافظه گفته می شود.

در سال ۱۹۵۳ میلادی زمانی که دانشمندان هنوز کارکردِ هیپوکامپ را نمیدانستند اتفاق مهم وعجیبی رخ داد. هنری شخصی بود که از بیماری سرع رنج می برد. او برای درمان تشنج های شدید خودش به جراح مراجعه می کند. جراح متوجه می شود که هیپوکامپ او مسئول تمام این اتفاقات است. بنابراین تصمیم میگیرد هر دو هیپوکامپ این فرد را از مغزش خارج کند. بعد از این کار تشنج های هنری کنترل می شود. اما هنری نمی توانست هیچ چیز جدیدی را به خاطر بسپارد! او یک توانایی حیاتی مغز خودش را از دست داده بود!
در بیماری آلزایمر یکی از کارکردهای مغز یعنی حافظه دچار اشکال جدی می شود. آلزایمر یک اختلال پیشرونده عصبی هست که در طی آن مغزِ فرد کم کم توانایی به خاطر سپردن وقایع را از دست می دهد و چنانچه پیشرفت کند وقایق قدیمی تر هم از ذهن فرد پاک می شود. انگار هر روز بخشی از هویت آن از بین میرود. آلزایمر درمان قطعی ندارد ولی می شود با راهکارهای از وقوع آن پیشگیری کرد یا حداقل آن را به تاخیر انداخت.
مطالعه ای که بر روی 7574 نفر انجام شد، مشخص کرد که ریسک ابتلا به آلزایمر در کسانی که تحصیلات بیشتری دارند بسیار کمتر هست. هرچه میزان مطالعه و تحصیلات فرد بیشتر باشد اصطلاحا “ذخیره شناخته” بیشتری دارد. بنابراین مغز فرد در طولانی مدت توانایی بیشتری برای مقابله با آلزایمر خواهد داشت. مطالعه و تحصیلات و همچنین بازی های فکری مثل حل معما، شطرنج و حل جدول می تواند ارتباطات عصبی قوی تر و پایدارتری در مغز ایجاد کند و حافظه بهتری نسبت به قبل داشته باشد.
شما برای تقویت حافظه چه کار می کنید؟ چه روش هایی را بکار می گیرید؟
لطفا نظرات و پیشنهادات خود را زیر همین مطلب به اشتراک بگذارید.
منبع :
شبکه سلامت
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.